Vad är högkänslighet?HSP är en förkortning av Highly Sensitiv Person som är myntad av forskaren och psykoterapeuten Elaine N. Aron, och hon skapade en beskrivning DOES vilket förklarar personlighetsdraget i fyra delar.

D Står för djup bearbetning.
Omgivningens intryck bearbetas på en djupare plan än andra.

O Står för överstimulering.
Då en högkänslig människa tar in fler detaljer från omgivningen och bearbetar dessa djupare än andra. Så tar en social aktivitet, oreda, oväsen och exempelvis konflikter mer energi än för andra, och det gör att hjärnan blir trött snabbare. Detta kan leda till överstimulering och skapa en inre stress och längre tid krävs för att återfå balans i kropp & själ.

E Står för empatiskt förhållningssätt
Högkänsliga reagerar starkare på att se ett glatt såsom ledsamt ansiktsuttryck. Hen har en större medkänsla och månar om djur, natur och andra människors välmående. Baksidan av det här myntet är att högkänsliga har en tendens att ge för mycket av sig själv till andra, och glömmer bort att ge kärlek och omtanke till sig själv och att vid överstimulering då är högkänsliga empati trötta och vill stänga in sig själv i ett tyst mörkt rum och bara sortera tankarna från dagens alla påfrestande intryck.

S Står för uppfattningsförmåga av subtila detaljer
Högkänsliga uppfattar små detaljer som andra ofta missar. Hen tar in fler detaljer medvetet såsom omedvetet och ibland bara "vet" en högkänslig hur det ligger till. Det som kallas för en intuitiv förmågan. Men även att något/några av sinnena lukt, smak, känsel, hörsel eller syn upplevs förstärka intrycken ytterligare.

En högkänslig person reflekterar, funderar och har starka känslor och upplevelser, men det betyder inte att alla högsensitiva visar starka känslor utåt i alla lägen, utan det är mer troligt att de kan vara återhållsamma i olika situationer. Högkänsliga är samvetsgranna, noggranna, kreativa och intuitiva. Även om det finns utmärkande drag hos högkänsliga människor så är det värt att notera att vi har olika intressen, erfarenheter och bakgrunder som har format oss till den vi är.

Utöver finns det även högkänsliga individer som är introverta, extroverta, ambivert och sensationssökande.


Introvert

Ungefär 70 % av alla högkänsliga är introverta. Dessa skapar positiv energi genom tid med sig själv. Visst förekommer socialt umgänge, men det är inget som ger energi, utan snarare tvärtom. Fast det betyder inte att en introvert inte kan njuta i sällskap med andra. Sker det i rätt miljöer och under rätt omständigheter med de få människor de känner sig trygga med så hittar de glädjen, men tid till att umgås med sig själv är nödvändigt. Föredrar att lyssna i grupper och pratar oftast då de blir tilltalade (såvida det inte är den innersta närmaste kretsen av exempelvis familj eller en nära vän). Har svårare för förändringar, och fokuserar lättast utan en chef som tittar över axeln. Har oftast några få vänner och är mer reserverade till nya kontakter.


Extrovert
Av de med HSP personlighetsdraget är ca 30 % extroverta. De är mer socialt öppna och har många vänner och bekanta. De får energi av att umgås i sociala tillställningar och har inga problem med att vara den som pratar på jobbmöten. De har lättare för att acceptera förändringar.


Ambivert
Är en högkänslig med både introverta och extroverta personlighetsdrag.


Sensationssökande
Kombinationen högkänslig och sensationssökande (HSS, Highly Sensation Seeker) anses vara ovanligare, men den kan finnas hos både introverta såsom extroverta. Då finns behovet av att ha förändringar antingen genom ett inre utvecklande rikt liv eller en längtan efter att uppleva nya saker, såsom att upptäcka nya platser. Det är inte heller ovanligt att dessa individer utför aktivare sporter såsom bergsklättring eller utförsåkning. Dock viktigt att notera att det sker på ett genomtänkt och riskfritt sätt.Funderar du på om du också är högkänslig? 

Gör HSP test hos Grytenius Academy.

Om man har levt med en gnagande känsla att inte passa in i samhällets normer och har känt sig annorlunda och så ofta missförstådd. Då är det lätt hänt att självbilden är låg. Då kan det vara bra att få mer kunskap genom att läsa på om det högkänsliga personlighetsdraget för att lättare kunna acceptera sig själv för den man är. Jag rekommenderar Elaine N. Aron bok "Den högkänsliga människan" som har en vetenskaplig och psykoterapeutiskt underton. 
 
Även jag har givit ut en bok, en E-bok "Mitt liv som högkänslig" och den vänder sig till dem som vill lära sig mer om det högkänsliga personlighetsdraget. Jag hjälper även människor till förändring genom coachande samtal och ni hittar mig även på instagram @hspbalans.se där jag skriver kortare artiklar om högkänslighet och delar lite annat smått och gott. Välkommen in i värmen :)